Kronen en bruggen

Een kroon is een kunsttand die over de eigen tand of kies heen wordt geplaatst. Dit wordt meestal gedaan nadat een tand of een kies is afgebroken en het niet meer mogelijk is om deze op te vullen. Ook is het af en toe noodzakelijk om een tand of kies met een wortelkanaalbehandeling te overkappen met een kroon om verdere verzwakking van de tand en kies te voorkomen. Als u bijvoorbeeld een tand of kies mist, kunt u ook een brug laten plaatsen. Een brug is een combinatie van meerdere kunsttanden oftewel kronen aan elkaar vast.

Kronen laten zetten

Het kan voorkomen dat er voordat er een kroon wordt geplaatst, een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Een voorbereidende behandeling kan bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of het laten vullen van een tand of kies zijn. Kronen zijn er in verschillende materialen, zo hebben wij porseleinen kronen, metalen kronen, gouden kronen, zirkoniumkronen, keramische kronen en E-max kronen. Afhankelijk van de plaats in het gebit waar de kroon geplaatst moet worden, wordt het materiaal van de kroon gekozen.

Metalen kronen

Een metalen kroon is zilver van kleur en zijn erg stevig en slijtvast. Metalen kronen staan dan ook bekend om hun sterkte en worden meestal gebruikt voor de kiezen. 

Porseleinen kronen

Een porseleinen kroon wordt tegenwoordig het meest gebruikt, omdat dit tandkleurig is en er natuurlijk uitziet. Porseleinen kronen worden vooral over de voortanden geplaatst. Tegenwoordig zijn ook de porseleinen kronen erg stevig en komt het niet snel voor dat ze breken.

De kroonbehandeling

De behandeling voor het laten plaatsen van een kroon, begint met het slijpen van de tand of kies, dit wordt gedaan om plaats te maken voor de kroon. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van het gebit met behulp van een afdruklepel waarin gehapt moet worden of op een digitale manier door middel van een scan. Ook wordt er gekeken naar de manier waarop u dicht bijt en de kleur van de kroon wordt bepaalt. Zodra de kroon klaar is, kan u de kroon passen en zet de tandarts de kroon vast.

Vragen?

Wilt u een afspraak maken om een kroon of brug te plaatsen, of heeft u vragen hierover? Neem dan hieronder contact met ons op of bel via 070 368 32 50