Tandsteen Behandeling

Tandsteen is verharde tandplak. Dit bestaat voornamelijk uit bacteriën die al in de mond aanwezig waren, daarnaast bestaat het uit voor een gedeelte uit stoffen uit speeksel en voedselresten. Tandsteen kan het gebit aantasten en daarom is het belangrijk om een halfjaarlijkse controle afspraak te maken bij de tandarts, waarbij de tandarts, de mondhygiëniste of de preventieassistente tandsteen meteen verwijderd.

Soorten tandsteen

Er zijn twee soorten tandsteen, namelijk: subgingivaal tandsteen en supragingivaal tandsteen. Subgingivaal tandsteen is tandsteen dat een stukje onder het tandvlees zit, dit is ook het type tandsteen dat het moeilijkst te verwijderen is. Dit komt natuurlijk omdat het lastig te bereiken is en daarnaast is het ook iets harder dan supragingivaal tandsteen. Supragingivaal tandsteen zit op de tand of kies boven het tandvlees en is makkelijker te bereiken en daardoor ook makkelijker te verwijderen door de tandarts.

Oorzaken van tandsteen

Tandsteen kan verschillende oorzaken hebben. De eerste oorzaak is tandplak, tandsteen ontstaat namelijk niet zomaar en gaat altijd gepaard met tandplak. Mineralen in het speeksel zorgen ervoor dat het tandplak hard wordt en verandert in tandsteen. Een andere oorzaak kan zijn, dat u te weinig of niet uw tanden poetst en flost. Flossen tussen de tanden is erg belangrijk en het liefst na elke maaltijd, zo voorkomt u dat er etensresten achterblijven tussen de tanden. Teveel suikers en zetmeel kunnen er ook voor zorgen dat er sneller tandsteen vormt, bacteriën in de mondholte zetten deze stoffen om in zuren en deze zuren zijn schadelijk voor het tandglazuur. 

Tandsteen weghalen

Bij Tandartsenpraktijk Vruchtenbuurt kunt u tandsteen laten verwijderen op een veilige manier. De tandarts, de mondhygiëniste of de preventieassistente krabt tandsteen weg met een haakje of kiest ervoor om dit te doen door middel van een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen van dit apparaat zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt. Nadat al het tandsteen is verwijderd kunnen de tanden gepolijst worden en dit gebeurt met een polijstborsteltje en polijstpasta die op de tanden wordt aangebracht. Na de behandeling ziet uw gebit er weer schoon en verzorgd uit. 

Tandsteen behandeling nodig?

Wilt u een afspraak maken om uw tandsteen te behandelen of heeft u vragen over tandensteen behandeling? Neem dan hieronder contact met ons op of bel via 070 368 32 50