Vullingen

Een tandvulling of een kies vulling plaatst een tandarts nadat er tandbederf is geconstateerd bij de tandarts. Het is belangrijk dat gaatjes zo snel mogelijk worden gevuld, om verdere kwaaltjes en tandbederf te voorkomen.

Soorten vullingen

Er bestaan verschillende soorten tandvullingen. De amalgaamvulling is een vulling dat gemaakt is van onder andere kwik, zilver, tin en koper en heeft een zilveren kleur. Dit is een vulling die al eeuwenlang gebruikt wordt. Tegenwoordig worden amalgaamvullingen meer voor kiezen gebruikt, vanwege de opvallende kleur. Naast de amalgaamvulling, werken wij ook met de composietvulling, dit is een witkleurige vulling en daarom past dit ook beter bij de tanden. Met composiet zijn er veel mogelijkheden, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om afgebroken voortanden opnieuw op te laten vullen en eventuele verkleuringen te herstellen.

Amalgaamvulling

Amalgaam is van zacht materiaal maar, moet uit zichzelf hard worden. De tandarts gebruikt speciale instrumenten die geschikt zijn om amalgaamvullingen te plaatsen en de vulling zal in tegenstelling tot een composietvulling, niet afgewerkt worden met een boortje. Na de behandeling wordt afgeraden om de eerste twee uur hard voedsel te nuttigen.

Composietvulling

Composietvullingen worden tegenwoordig het meest gebruikt. Composietvullingen zijn sterke vullingen en zien er ook estetisch fraai uit. Ook vereist het plaatsen van een composietvulling net wat nauwkeuriger werk. In tegenstelling tot een amalgaamvulling, moet een composietvulling door middel van een blauw licht uitgehard en indien nodig wordt de vulling in vorm gebracht met een boortje.

Vulling vervangen

In sommige gevallen is het noodzakelijk om vullingen te laten vervangen. Een vulling moet worden vervangen als er bijvoorbeeld een stukje van de vulling is afgebroken, wanneer er een gaatje onder de vulling zit, wanneer het vulmateriaal niet meer goed is of wanneer de vulling is verkleurd. Wanneer een vulling vervangen moet worden, wordt eerst de oude vulling verwijderd en vervolgens volgen dezelfde stappen als wanneer er voor het eerst een vulling wordt aangebracht in een tand of kies. 

Andere tandartsbehandelingen

Bent u benieuwd welke behandelingen Tandartspraktijk Vruchtenbuurt nog meer aanbiedt? Bekijk dan een van onze behandel pagina’s:

  • Tandvleesbehandelingen 
  • kronen en bruggen 
  • Wortelkanaalbehandeling 
  • Implantaten 

Vragen?

Heeft u vragen over vullingen? Neem dan hieronder contact met ons op of bel via 070 368 32 50