Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige bewerking die wordt uitgevoerd als de pulpa ontstoken is of wanneer er een ontsteking aan het wortelpunt is ontstaan. Hierbij worden de pulpa (de zenuwkamer) en de wortelkanalen van een kies of een tand schoongemaakt en worden de zenuwen weggehaald. De lege ruimte die dan ontstaat wordt opgevuld met een speciale vulmateriaal.

Wortelkanaal laten reinigen

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is om ontstoken tandweefsel te verwijderen en het wortelkanaal te reinigen, zodat u geen last meer heeft van uw tanden of kiezen. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd. Voordat een tandarts besluit om een kanaalbehandeling uit te voeren, worden er eerst röntgenfoto’s gemaakt en een aantal klinische testen uitgevoerd. Het is namelijk belangrijk om alle wortelpunten van de tanden met geïnfecteerde kanalen duidelijk in beeld te hebben. Hierna maakt de tandarts een behandelplan en daarna kan het echte werk beginnen.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in z’n werk?

Een wortelkanaalbehandeling vindt meestal plaats onder een lokale verdoving. Een behandeling als deze moet nauwkeurig en schoon worden uitgevoerd, daarom wordt er een cofferdam geplaatst waarmee de kies of tand van de mondholte wordt afgeschermd. Een cofferdam is een soort rubberen lapje dat de mondholte beschermt. Nadat de cofferdam is geplaatst, boort de tandarts een gaatje in de te behandelen kies of tand om via deze weg tot het kanalenstelsel te komen. Vervolgens wordt er een vijl gebruikt om de inhoud van het kanaal weg te halen en het kanaal breder te maken. In deze ruimte komt het desinfecterende spoelmiddel en tot slot vult de tandarts de opening en het wortelkanaal op met vulmateriaal.

Tandvleesbehandelingen

Soms heeft u last van uw tanden, kiezen of tandvlees en is de oplossing geen wortelkanaalbehandeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u ontstoken tandvlees heeft en daarom een bepaalde tandvleesbehandeling moet ondergaan. Voor meer informatie over tandvleesbehandelingen zoals flapoperaties en tandvleescorrecties, kunt u een kijkje nemen op de pagina over tandvleesbehandelingen.

Wortelkanaalbehandeling nodig?

Wilt u een afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling of heeft u vragen over de wortelkanaalbehandeling? Neem dan hieronder contact met ons op of bel via 070 368 32 50